Splnitelný sen


Bohužel bydlím v bytě, ale kdybych měla rodinný domek, měla bych spoustu záhonů a na nich nejen zeleninu, ale i okrasné květiny. Ale mám alespoň balkón a na něm truhlíků, co se vejde. Jenže truhlíky, to není tak úplně snadné něco pěstovat. Náročnější zelenina, což jsou třeba i obyčejná rajčata, potřebují velkou nádobu na hlínu a tu je potřeba každým rokem vyměnit. Ale i květiny, třeba muškáty vyžadují péči, a tak odjet na týden na dovolenou, to se taky někdy vrátím a je po květinách. I tak je pěstování rostlin na balkóně mou oblíbenou činností. Bydlet v rodinném domku, no to by byla jiná.

skleník

Měla bych jak záhonky, tak i nejlepší skleník třeba od firmy skleníky.eu, protože i když nemám moc volného času nazbyt, tak skleník bych měla dokonalý. On totiž skleník, to je taková záruka, že vám celou úrodu nezničí počasí, ať už velká sucha nebo velké deště, ale hlavně silný vítr nebo kroupy. Skleník nemusí být jen na zeleninu a jen přes léto. Jsou i celoroční skleníky, kde můžete pěstovat náročnější květiny, sukulenty nebo kaktusy. Mít svůj vlastní skleník, to je můj velký sen, který si možná splním až na důchod někde v zahradnické kolonii za městem. Možná máte rodinný domek a zvažujete zimní zahradu.

skleník

I to je výborný nápad, ale proč byste si ji pořizovali, pokud byste v ní neměli pár květin, které přežijí celoročně v pohodlí zimní zahrady. A dát si v zimě snídani v teple, ale s výhledem do mrazivé krajiny, to je jako z pohádky, ale přitom to není nic nedosažitelného. Zimní zahrada, to je vlastně takový skleník s posezením. Zaručí pohodlí vám i květinám. Zahradničení je úžasný koníček, který vás donutí být aktivní i ve vyšším věku. Donutí vás vyjít ven, i když jste chráněni skleníkem, a ohýbání se při okopávání, to pomůže vašemu pohybovému aparátu. A nakonec, ten požitek z vlastně vypěstované zeleniny, to nic nenahradí.